Gå til innhold
☰ Meny

10 gode grunner for å vente med sex

Er sex fremdeles verdt å vente på? Ja, mener 61 prosent av ungdommene som deltok i en amerikansk spørreundersøkelse.

Disse krysset av på at de ønsker å vente med sex til de er gift. Undersøkelsen ble gjennomført blant 5108 tilfeldig valgte ungdommer mellom 13 og 18 år. Rent umiddelbart virker tallet høyt. Kanskje er svarene et uttrykk for hva de unge ønsker, ikke hva de i virkeligheten gjør.

(Dagen 22.02.2011)

10 gode grunner for at det er verd å vente:

Å vente betyr at du verdsetter noen så høyt at du er villig til å sette dine egne behov til side.
Når en ser at en annen person er villig til å ofre noe for å vente, vil en føle seg betydningsfull og elsket.

Å gi frivillig avkall på noe gjør at en vokser, modnes og øves opp i selvkontroll. Det er gode egenskaper en har god bruk for i et parforhold. Et viktig kjennetegn på at en er moden, er at en har vilje og evne til å avstå fra et kortvarig og lite gode for å oppnå et varig og stort gode senere. Det gir også trygghet i forholdet å se at partneren har selvkontroll og evne til å vente.

Kjærligheten i kjæresteforholdet øker ikke på grunn av sex. Det kan kanskje føles sånn fordi man blir ekstra bundet til hverandre gjennom sex og føler at man har fått noe mer i forholdet enn før. Det er jo på en måte riktig, fordi sex virker som et lim som binder to personer  følelsesmessig til hverandre. Men dersom ikke kjærlighet og forpliktelse ligger som grunnlag for seksuelt fellesskap, vil ikke forholdet kunne vare. Å ville ligge sammen trenger ikke være noe bevis på kjærlighet, men like mye et tegn på egoisme og ønske om å dekke eget begjær.

Du finner ikke ut om dere passer sammen ved å ha sex. Fysisk sett passer menn og kvinner med hverandre, men om en passer sammen som personer, trenger en tid til å finne ut av. Dersom en starter forholdet med sex, vil en ikke så lett oppdage hverandres personlige egenskaper fordi en blir så oppslukt av de gode seksuelle opplevelsene. Sjansen er stor for at sex gjør det vanskeligere å oppdage om forholdet bygges på ekte kjærlighet eller om det bare er forelskelse og fysisk tiltrekning. Resultatet kan være at en binder seg til en person en egentlig ikke passer sammen med.

Mange unge har negative seksuelle erfaringer. Når en har sex med noen er man på det aller mest intime og sårbare og mange har vonde følelsesmessige opplevelser som det tar lang tid å lege. Det er ment at ekteskapet skal gi trygghet, tillit og trofasthet som gjør at det er trygt og godt å hengi seg til hverandre seksuelt.

Sex vil lett bli det dominerende elementet i et kjæresteforhold, og hindre en i å utvikle kjennskap til hverandre og egenskaper man har bruk for i et stabilt parforhold. En tenåring sa det slik: «Da jeg og kjæresten begynte å ha sex, ble det etter hvert det viktigste i forholdet vårt. Det var det vi så fram til hver gang vi møttes, og selv når vi gjorde andre ting, kunne vi nesten ikke vente på å få kjærtegne og ligge med hverandre. Forholdet vårt ble derfor veldig overfladisk og tok slutt etter en stund.» Et annet par sa at «når du tok sexen bort fra forholdet vårt hadde vi ikke noe igjen.» Sex er en så stor fysisk drift at den lett overdøver alt annet man bør finne ut av som kjærester.

Seksuelle erfaringer med andre kan skade evnen til å være trofast mot den du gifter deg med. Dersom en er vant til å ha mange partnere, vil en kunne ha vanskelig for å slå seg til ro med den samme partneren over tid. Dersom en har hatt seksuelle erfaringer vil en lett sammenligne opplevelsene og huske tilbake på tidligere erfaringer som bedre og mer spennende. Dersom en hadde bedre seksuelle opplevelser med andre, kan en bli fristet til å tro at ektefellen ikke er «den rette».

Når du har sex kan du risikere å få kjønnssykdommer eller bli gravid. Selv om vi i dag har god tilgang på prevensjon, blir mange unge smittet av kjønnssykdommer og mange blir gravid. I Guds plan hører samleie sammen med livslang troskap og vilje til å ta ansvar for eventuelle barn. Dersom to som ikke har hatt andre partnere, har sex med hverandre, er det heller ingen risiko for å få kjønnssykdommer.

Dersom du lever i strid med Guds vilje, vil det påvirke forholdet ditt til Gud. Dersom du lever seksuelt sammen med kjæresten din, vil det påvirke samvittigheten din og nærheten til Gud blir vanskeligere. Heldigvis har hatt gitt oss muligheten til å ta et oppgjør med tidligere handlinger og få en ny start. Les: 1 Johannes brev 1,9 og Joh ev 8,2-11

Dersom du har funnet «den rette» for deg, og ønsker å gifte deg, har du alt å vinne på å vente med å ligge sammen til etter bryllupet. Dere har mye spennende å oppleve sammen og lære om hverandre, så bruk tiden sammen til å utvikle et solid vennskapsforhold. Ved å vente vil dere gi hverandre; trygghet, respekt, økt selvkontroll, god samvittighet osv.. og dessuten, har du truffet noen som har angret på at de ventet med sex til etter de giftet seg?