Gå til innhold
☰ Meny

Forelsket i den rette?

Har du noen gang vært forelsket i en som ikke er bra for deg? Det har jeg! Opptil flere ganger til og med.

Da jeg gikk på ungdomsskolen, forelsket jeg meg i skolens verste bølle. Jeg selv var en snill jente som hadde vokst opp i et kristent hjem og alltid vært pliktoppfyllende og grei. Hvordan kunne jeg finne på å forelske meg i en som var så totalt forskjellig fra alle mine prinsipper og drømmer?

Senere forelsket jeg meg i en helt fremmed gutt som var en del eldre enn meg. Han var heller ingen kristen og levde helt på tvers av alle mine holdninger. Hvordan kan slikt skje?

Når vi er i puberteten skjer slikt stadig vekk, men også ellers i livet. Altfor mange blir forelsket i noen som ikke er bra for dem. Forelskelser er rettet mot det ytre, forelskelser er ustabile, kommer og går, og er som oftest ikke et resultat av et planlagt eller bevisst valg.  Det er sant at «kjærlighet gjør blind», men begjær gjør en både blind og døv. I forelskelsen og hormonenes verden kan vi komme til de dummeste konklusjoner og valg som kan få konsekvenser for resten av livet. Det er derfor viktig at du har noen mennesker du stoler på som kan hjelpe deg med ærlige tilbakemeldinger om kjæresteforholdene dine. De kan hjelpe deg til å kontrollere at valget ditt stemmer overens med dine indre verdier og ikke bare er styrt av hormoner og begjær.

Heldigvis greide jeg å tenke klart midt i forelskelsesrusen jeg var i den gangen. Jeg greide å holde prinsippene mine og tenke at dette er ikke den type gutt jeg ønsker å dele livet mitt med. Derfor sa jeg også Nei når den eldre gutten ville ha meg som kjæresten sin. Jeg ønsket meg en gutt som hadde samme tro og samme holdninger som meg, en som jeg kunne dele livet og få familie sammen med. Det er så godt å tenke på nå, at jeg ikke lot meg styre av følelsene, men av tankene, holdningene og viljen min. Forelskelsen gikk ikke over med en gang, nei, den varte faktisk et helt år. Men jeg angret ikke på at jeg sa Nei, da jeg så de andre jentene han valgte seg istedenfor meg. Da skjønte jeg at jeg nok bare hadde blitt en liten parentes for ham, et leketøy for en stund.

Forelskelser går alltid over. Forelskelser varer ca i +/- 2 år. Derfor kan en ikke bygge et varig forhold på en følelse, men en trenger å bli kjent med personen før en kan vurdere om det er en person en ønsker å velge for livet. Når en har kjærest, er det lurt å bruke tid i fellesskap med flere andre, for en lærer mye om et menneske ved å se hvem det omgås og hvordan de omgås med hverandre. Husk at hovedhensikten med å være sammen er å bli kjent med hverandre. I seriøse kjæresteforhold er hensikten med å være sammen å finne ut om man vil passe sammen i et ekteskap.  Velger du deg en kjæreste bare for kortvarig moro, eller for å finne en sjelevenn?

Derfor; fire tips til deg :)

  • Bli ikke kjæreste med noen bare fordi du er forelsket, det kan hende du er forelsket i en som ikke er bra for deg
  • Bli ikke kjæreste med noen som ikke har valgt de samme verdiene og standarder som deg.
  • Lag en plan for hvordan dere kan bli bedre kjent
  • Vær bevisst på hvordan dere bruker alenetiden.