Gå til innhold
☰ Meny

Hvor går grensen?

Vi har mange ganger drømt om å reise til syden alene. Vi har til og med reservert billetter, men vi avbestilte dem.

Vi har kjent hverandre i flere år, gikk i klasse på bibelskole og jobbet senere sammen med kristent ungdomsarbeid. Da vi ble kjærester skulle det ligge godt til rette for et fantastisk og problemfritt forhold. Å vente med sex til vi gifter oss skulle hvert fall ikke bli noe problem, trodde vi. Fantastisk har vi det, men problemfritt er det ikke…

Spørsmålet vi ofte får er: Hvor går grensene deres? Det kan være elever på ungdomsskolen eller venner som spør. Det er et krevende spørsmål. Det er vanskelig å holde på grensene når kjærligheten mellom to mennesker brenner på det varmeste. Dette har nok flere enn vi fått erfare. Brennende kjærlighet er bra, men virkelig sterke saker. Disse følelsene må være noe av det mest vanvittige Gud har skapt. Likevel skal altså de Gudgitte grensene være til hjelp for oss, på samme måte som vi har grenser rundt land, eiendommer eller andre personlige ting vi bryr oss om.

I tillegg har Gud gitt oss bønn og bibel der vi finner gode råd og praktiske ordninger som hjelper oss – om vi tar dem i bruk. Rammene som vi finner i Bibelen er gode rammer. ”Nå er vi jo forlovet, da er det vel greit?» sier flere. Mange tror det er lov, siden en er trolovet. Men Bibelen sier altså noe annet. All utenomekteskapelig seksuell omgang er synd. Bibelen er klar når det gjelder sex mellom ugifte personer. Det er et skremmende ord som blir brukt om dette i Bibelen. Hor. Mange sier at de ikke finner noe om dette i Bibelen. Det syns vi er litt pussig, siden det bare i Ny Testamentet er nevnt over 50 ganger. Som for eksempel i Matt 15,19-20; 1Kor 7,2 og  1Tess 4,3-5.

«Drømt om å reise til syden alene»

Derfor vil ikke vi være samboere. Når vi leser Bibelen føler vi likevel ikke at det blir noen svartmaling av emnet sex og samliv. Det står nemlig mye godt og spennende om dette i Bibelen, med en tydelig oppfordring til å utforske sexen innen for de riktige rammene. Derfor kan vi lett gjøre det vanskelig for oss selv, og gjøre ting som gjør det umulig å holde de grensene som er til det beste for oss. Vi har for eksempel drømt om å reise til syden alene. Vi har til og med reservert billetter, men vi avbestilte dem. Det kunne jo gått bra. Men vi kunne også (med stor sannsynlighet) ha kommet tilbake etter å ha gått på en smell og kanskje mistet den kristne frimodighet i dragsuget. Kanskje dette er annerledes for andre, men for oss ville det hvert fall være vanskelig å klare det. Varmt, klamt, lite klær, dele rom og seng, hundre mil borte fra venner og ikke minst foreldre.

En trenger selvfølgelig ikke reise til Syden for å bli fristet. Det kjenner vi på her i Bergen også. Spesielt når klokken er langt over midnatt og regnet leker politi og røver med deg hele veien fra Haukelandsveien til Klaus Hanssens vei. En vei som forøvrig virker altfor lang, selv om det i virkeligheten ikke tar mer enn fem minutter på sykkelsetet. Så fristende å bare bli over natten. Vi skal jo gifte oss likevel!

«Har du møtt noen som angret på at de ventet?»

Enda verre når vi har vært lenge borte fra hverandre. Det dirrer i kroppen. Da er det lett å friste skjebnen. Det virker umulig å la være. Da gjelder det å ha tenkt igjennom sakene på forhånd. Det er ikke bare å kaste seg ned i sofaen hjemme på hybelen, vrenge av seg klærne, og stoppe rett før en starter å produsere unger…

Har du møtt noen som angrer på at de ventet? Jeg har derimot truffet mange som er lei seg for at de ikke ventet. Selv om mediesamfunnet vi lever i prøver å overbevise oss om det motsatte. De forteller oss heller ingenting om ansvaret det innebærer å ha sex.  Muligheten for å bli gravid med de konsekvenser og følelser som følger det å bli foreldre. Vi hører heller ingenting om motforestillinger knyttet til bruk av angrepiller eller mer ordinære abortinngrep – en løsning som dessverre alt for mange velger.

«Gud liker at vi spør Ham om råd»

Del det viktigste – Bønn og Bibel. Gud har uendelig mye å gi dere som kjærestepar gjennom relasjonen til Han. Du vil muligens merke at samvittigheten gjør det vanskelig å ta frem Bibelen når du gjør noe som du vet er mot Guds vilje.  Da trenger dere kanskje en ny start. Kanskje det er noe dere behøver å be Han eller hverandre om tilgivelse for. Samtidig kan det være godt å snakke med noen dere stoler på om at dette er vanskelig. Det kan være en venn eller en voksen leder i det kristne ungdomsarbeidet der du bor.

Et siste tips: Vær et aktivt kjærestepar. Ikke bare daffing og kosing. Engasjer dere sammen. Dette har vært positivt for oss. Be Gud om ledelse. La Gud få bruke dere til et felles oppdrag. Gud liker at vi spør Ham om råd.

Gjengitt med tillatelse fra iTro.no